Nivå 1

Innsats/oppfølging i egen tjeneste

Jobb sammen med foresatte og barn for å finne en løsning. Her blir det i utgangspunktet jobbet innen en enkelt tjeneste/avdeling. 

Trinn 1: Samtykke til stafettlogg 

I situasjoner der barn og unge trenger hjelp i en fase i livet, benytter kommunen en elektronisk logg som sikrer dokumentasjon, samarbeid, framdrift og gode overganger i dette hjelpearbeidet. Informer om, og få elektronisk samtykke fra ungdommen eller foresatte til oppretting av logg. 

NB! Også på nivå1 er det fullt mulig å søke råd og veiledning hos andre tjenester/avdelinger uten at det blir opprettet et tverrsektorielt samarbeid. Husk da å få elektronisk samtykke i stafettloggen fra ungdommen eller foresatte dersom saken ikke skal drøftes anonymt. Bruk papirskjema «samtykkeskjema» dersom barnet/ungdommen ikke har stafettlogg. 

Verktøy: 

 

Trinn 2: Skap felles forståelse

Inviter og gjennomfør møte med foresatte /barnet og egen tjeneste, der dere sammen definerer problemstillingen og blir enige om konkrete tiltak og mål. Før inn mål og tiltak i stafettloggen. 

Avtal tiltak både i hjem og aktuell tjeneste. 

Avklar hvem som har ansvar for å informere barnet/ungdommen videre i prosessen, hvordan en informerer, og hvordan vedkommende gis mulighet til å uttale seg.

Sett tidspunkt for evalueringsmøte.

Verktøy: 

 

Trinn 3: Iverksett tiltak

Avtalte tiltak iverksettes og gjennomføres på aktuelle arenaer. Sikre dokumentasjon av tiltakene ved bruk av stafettloggen. 

Forbered evalueringsmøtet. 

Husk at barnet/ungdommen har rett til å si sin mening i alt som vedkommer det, og at hens mening skal vektlegges. Avklar hvem som har ansvar for å snakke med barnet/ungdommen i forkant av evalueringen, for å få hens egen opplevelse av endring. 

Verktøy: 

 

Trinn 4: Evalueringsmøte - drøftingsdel

Gjennomfør evalueringsmøte, der alle involverte parter drøfter i hvilken grad tiltakene har ført til at barnets/ungdommens situasjon har endret seg. 

Gå til trinn 5 for å gjøre beslutning om veien videre. 

 

Trinn 5: Evalueringsmøte - beslutning om veien videre 

På bakgrunn av evalueringen dere har gjort, fatt en beslutning på veien videre.  

Det er tre mulige utfall av evalueringen: 

  1. Tiltakene har hatt ønsket effekt, det er ikke lenger grunn til å bekymre seg. 
    - Avslutt saken
  2. Tiltakene har hatt effekt, men dere er fremdeles ikke i mål og arbeidet fortsetter.  

    Eller
     
  3. Tiltakene har ikke hatt ønsket effekt, og dere ser at det er behov for hjelp fra eksterne tjenester og drøfter videre innsats. 
    - Bestem aktuelle samarbeidspartnere og inviter disse inn til møte på nivå 2 innen 2 uker (om saken blir løftet videre opp på nivå 2, er det viktig å få samtykke fra foresatte til å involvere eksterne samarbeidspartnere).

NB! Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedkommer det, og hens meninger skal vektlegges. 

Verktøy: 

NB: Ved mistanke om vold eller overgrep, ta direkte kontakt med politi 02800 eller Statens Barnehus 48 88 74 64 (dagtid).