Nivå 0

Definer bekymringen om et barn. Del bekymringen med en kollega eller nærmeste leder før du tar kontakt med barnet/foresatte.   

Trinn1: Definer bekymring for et barn 

Når du er bekymret for et barn, må du prøve å sette ord på uroen du kjenner på- før du tar saken videre. Dette er ikke alltid lett, for tegnene som har gjort deg bekymret kan være vage og vanskelige å tyde. 

I menyen under finner du flere verktøy som kan være til hjelp når du skal definere bekymringen din, for eksempel «observasjonsskjema», «skala for uro: barn og unge» og «signaler på manglende trivsel barn og ung». 

NB: Tror du allerede nå at bekymringen din kan være knyttet til elevens fysiske og psykiske skolemiljø (§9a-sak), husk fristen på en uke for innkalling av foresatte til samtale. 

Verktøy:

 

Trinn 2: Del bekymringen med en kollega eller lederen din 

Del bekymringen din med en kollega eller nærmeste leder ved første anledning. Dersom saken skal tas videre, avgjør hvem som tar kontakt med foresatte. 

Verktøy:

 

Trinn 3: Del bekymringen med foresatte/barnet 

Inviter og gjennomfør “Den nødvendige samtalen” med foresatte/barnet 

  • Gjelder det elevens fysiske og psykiske skolemiljø(9a-sak), senest innen 1 uke ellers innen 4 uker etter at bekymringen har oppstått 
  • Ellers innen 4 uker etter at bekymringen har oppstått 

Til dette møtet benytter du veiledningen du finner i «Forberedelse og gjennomføring av den nødvendige samtalen (PDF, 83 kB)». 

NB! Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedkommer det, og barnets meninger skal vektlegges. 

Om du ønsker å øve på å snakke med barn/ungdom på en trygg måte, anbefales snakkemedbarn.no 

Verktøy: 

 

Trinn 4: Grunn til videre oppfølging?

I den nødvendige samtalen blir det drøftet med foresatte/barnet om det er grunn til videre oppfølging. Dersom det er behov for å sette i gang tiltak, gå videre til nivå 1 i veilederen. Dersom det ikke er nødvendig å sette inn tiltak, avslutt saken. 

Er det behov for å hente inn ekstern hjelp utenfor gjeldende tjeneste, gå til nivå 2 i veilederen. Avgjør hvem som skal være ansvarlig for det videre arbeidet(stafettholder). 

Verktøy: 

 

Trinn 5: Avslutt saken

Dersom det ikke er grunnlag for videre oppfølging, lukker dere saken. Takk de involverte for godt samarbeid.  

NB: Ved mistanke om vold eller overgrep, ta direkte kontakt med politi 02800 eller Statens Barnehus 48 88 74 64 (dagtid).